
Käsittelimme aiemmassa vinkissä Snoobi Analyticsin segmentointityökalua. Tuo artikkeli toimii hyvänä pohjatietona tähän vinkkiin, joten kannattaa lukea (tai kerrata) se ennen tämän vinkin lukemista.
Snoobi Analyticsissa on erittäin tehokas pisteytystyökalu. Pisteytystyökalu toimii hyvin pitkälti samalla tavalla kuin segmentointityökalu, mutta sen suodatukset saa tallennettua, jolloin niitä voi käyttää uudestaan ja uudestaan.
Pisteytyksiä voi myös käyttää osana segmentointityökalun suodatuskriteereitä.
Pisteytystä käytetään useimmiten B2B-myyntiliidien tuottamiseen, mutta sitä voi käyttää myös tarkasti määriteltyjen kävijäryhmien tarkasteluun.
Mikä ihmeen pisteytys?
Sana pisteytys viittaa siihen, että yksittäisille sivustolla käynneille annetaan pisteitä erilaisten kriteerien mukaan. Määritetyn pisterajan ylittävät käynnit pääsevät mukaan pisteytettyyn kävijäsegmenttiin.
Pistekriteereitä voivat olla esimerkiksi erilaiset sisääntulotavat, edellisten käyntien tai sivulatausten määrä, käynnit määrätyllä sivulla tai osiolla, sivustolla vietetty aika, käynnin maantieteellinen sijainti tai organisaation tyyppi.
Eri kriteerien toteutumiselle voidaan antaa erilaisia pistemääriä riippuen siitä, miten tärkeiksi nämä kriteerit todetaan.
Pisteytyksen ensimmäinen askel on luoda pisteytyssäännöt, joiden perusteella pisteet määräytyvät. Kun säännöt on luotu, pisteryhmät saa helposti esille Segmentointityökalusta.
Pisteryhmän luominen
Nimi
Aloita pisteryhmän luominen valitsemalla pisteryhmälle nimi. Valitse Snoobi Analytics -tilin asetuksista (yläpalkin hammasratas) Kävijöiden pisteytys (kolme tähteä), kirjoita tekstikenttään pisteryhmän nimi ja tallenna.
Muista nimetä pisteryhmä niin, että muistat seuraavallakin kerralla, mistä pisteryhmästä olikaan kysymys.
Säännöt
Pisteryhmä muodostetaan sääntöjen avulla. Yksi pisteryhmä voi sisältää useita pistesääntöjä. Jos pistesääntö täyttyy, käynnille annetaan haluttu määrä pisteitä (tästä lisää jäljempänä).
Pistesääntö puolestaan voi sisältää yhden tai useamman ehdon. Mitä enemmän ehtoja asetat, sitä tarkemmin rajattu myös pisteryhmästä tulee.
Ehdossa määritetään ehdon tyyppi ja haluttu arvo. Arvo voi olla valtusta ehdosta riippuen joko numeerinen arvo, jokin sana tai osoite.
Jos vaikkapa halutaan tarkastella kävijöitä, jotka ovat vierailleet Snoobin blogin etusivulla, tehdään yllä olevan kuvan osoittamat pisteytysvalinnat.
Jos ehto täyttyy, voit antaa käynnille haluamasi määrän pisteitä. Pisteet voivat olla positiivisia tai negatiivisia riippuen siitä, perustuuko ehto toivottuun vai ei-toivottuun käyttäytymiseen.
Halutessasi voit myös hylätä käynnin kokonaan. Verkkokaupassa voi vaikkapa antaa pisteitä tuotteiden lisäämisestä ostoskoriin, mutta hylätä tilaukseen päätyneet käynnit. Tällöin voidaan tarkastella niitä käyntejä, jotka jäivät kesken. Näin voidaan päätellä, miten tilannetta pitäisi korjata.
Käytettävä pisteskaala riippuu tapauskohtaisesti. Alla on kuvitteellinen esimerkki siitä, miten vaikkapa liidien luontiin tarkoitettu pisteytys voisi toimia.
- Kävijä saapuu sähköpostimainoksesta Y: +3 pistettä
- Kävijä lataa enemmän kuin kolme sivua: +2 pistettä
- Kävijä saapuu sivustolle uudestaan: +5 pistettä
- Kävijä käy palvelut-sivulla: +10 pistettä
- Kävijä ottaa yhteyttä: hylkää käynti (koska kävijä päätyy jo myynnin käsittelyyn)
- Kävijä katsoo avoimia työpaikkoja: -25 pistettä (mahdolliset työnhakijat eivät kiinnosta myyntiä)
Pisteet lasketaan yhteen. Lopullinen pistemäärä määräytyy kaikkien toteutuneiden sääntöjen pistemäärien summasta.
Pisteytyksen rajoittaminen
Pisteryhmässä voidaan myös rajoittaa, mistä maasta tai organisaatiosta tehtävät käynnit lasketaan mukaan. Jos teet liiketoimintaa vain kotimaassa, voit rajata pisteytettävät käynnit vain Suomeen.
Lisäksi voit valita, minkälaisia organisaatioita haluat mukaan pisteryhmään. Yritys, julkinen sektori ja oppilaitos lienevät itsestään selviä, mutta operaattori tarkoittaa useimmiten yksityistä verkkoliittymää, jota ei voida yhdistää mihinkään yritykseen.
Oletusvalintana on kaikki organisaatiot.
Tavoitepisteet
Pisteryhmille voi määrittää myös tavoitepisteet, jotka ylittävät käynnit lasketaan mukaan.
Tavoitepisteiden tasoa (ja pisteytystä yleisestikin) kannattaa päivittää tasaisin väliajoin. Liian alhaiset tavoitepisteet tarkoittavat, että pisteytykseen tulee mukaan turhiakin käyntejä, kun taas liian korkeat pisteet voivat johtaa siihen, että pisteryhmän tarkoituksen mukaisia käyntejä saattaa tipahtaa pois.
Käyttötarkoitukset
Pisteytys on hyvin monipuolinen työkalu kävijäliikenteen analysointiin ja segmentointiin. Rajoituksena on vain mielikuvituksesi, sillä etenkin poissulkevien sääntöjen avulla voidaan laatia hyvin tarkkoja kävijäsegmenttejä ja tarkastella hyvinkin yksityiskohtaisesti sivuston tapahtumia.
Jos eteen tulee tenkkapoo pisteytyksen tai muiden analytiikkaan liittyvien asioiden suhteen, voit aina ottaa yhteyttä Snoobiin.